Symo_90_Jaar_Icoon

90 jaar regen en zonneschijn

Symo vierde in 2022 zijn 90 jaar en daar zijn wij van Symo bijzonder trots op. Wij, dat is een sterk 20-koppig team van specialisten die voornamelijk sterke, stormbestendige parasols voor de horeca maken. 90 jaar staat voor een ‘granieten’ jubileum en laat dit nu meteen onze propositie zijn en waarvoor we zo gekend zijn: ‘Sterke parasols voor professionals’. Daarnaast beschikken we als producent tevens over een uniek portfolio designparasols. Lees hier ons verhaal van regen en zonneschijn, maar voornamelijk van heel veel passie en ondernemerschap. Dankjewel aan al onze klanten en de mensen die mee deze geschiedenis schreven.

image 3
beste-terras-logo

Hofleverancier van de horeca

We staan dit jaar 90 jaar op kaart en willen daar een sterk statement van maken. Omdat we vinden dat we niet alleen de pluimen op onze hoed moeten steken, willen we voornamelijk een welgemeende dankjewel zeggen aan onze klanten voor het jarenlange vertrouwen in ons merk. Ons cadeau aan hen is de lancering van de wedstrijd Het Beste Terras van Vlaanderen. Hiermee bekronen wij 5 terrassen in Vlaanderen en steken meteen ook een hart onder de riem voor de moeilijke jaren die we samen achter de rug hebben.

1833 - 1935
Het verhaal van vakmanschap en passie

Eigenlijk begint het verhaal van Symo nog vroeger. Het was Leopold Van Sieleghem, geboren in 1833, die reeds met een kruiwagen de markten afschuimde als paraplumarchand.

Zoon Theo, geboren in 1907, werd opgeleid als militair en staat in 1929 op het punt om carrière te maken in het toen nog Belgische Congo. Hij zou er aan de slag gaan als boekhouder voor de Brusselse firma Comindus. Economisch zijn het zeer barre tijden, de firma gaat failliet en Theo gaat niet naar Afrika.

In 1932 vraagt Theo Van Sieleghem een handelsregisternummer aan. Hij zaait hiermee de kiem van wat later de NV Symo zal worden. Samen met zijn zus Rachel begint hij regenschermen te maken. Aanvankelijk start de productie in Oostkamp, vanaf 1935 in de Gentpoortstraat in Brugge.

Theo Van Sieleghem

1940 - 1979
90 jaar door weer en wind

Vijf jaar later komt de zaak in een stroomversnelling, maar breekt in 1940 WOII uit. Theo moet het leger in en wordt zelfs een tijdje krijgsgevangene. De productie van regenschermen valt bijgevolg stil, want intussen zijn er geen grondstoffen meer. Theo gaat noodgedwongen aan de slag als bediende bij een voedingszaak in Brugge (Thys).

Na 1945 zijn er terug grondstoffen en Theo gaat weer aan de slag. De productie van regenschermen wordt hervat. Deze werden vervaardigd met zijde en met de rest maakte hij dassen of “kravatten”. Creativiteit zit dus echt wel in het DNA van Symo.

De zaak groeit snel en reeds in 1948 gaat Theo op zoek naar een grotere werkplaats in de Schaarstraat 84. Hij koopt meteen ook het aanpalende café ‘Boldershof’ en In 1950 verhuist de zaak.

 

Snaggaardstraat-2

Pas in 1956 begint de productie van zonneschermen. De latere core-business is hiermee geboren. Een goeie strategische beslissing want ook de nieuwe locatie wordt al snel te klein. In 1965 worden in de Snaggaardstraat twee stukken grond gekocht om daar een nieuwe productie uit te bouwen.

Op 1 juni 1966 echter, breekt brand uit in de werkplaats in de Schaarstraat. De schade is enorm. De ateliers in de Snaggaardstraat zijn nog niet af, maar toch kan de productie hervat worden na een week, zij het in mineur.

zwart1
zwart2
zwart3

De productie wordt vanaf 1967 verder verruimd met vissersparaplu’s, zonneschermen voor kinderwagens, marktparasols, publicitaire zonneschermen en kussens voor tuinmeubelen. Deze producten gaan zowel naar binnen- als buitenland. Intussen schommelt het aantal medewerkers in deze periode tussen 50 en 60 mensen.

In 1974 overlijdt Theo Van Sieleghem, totaal onverwacht. De zaak wordt verder gezet door zijn zoon Jos Van Sieleghem, zijn dochter Greta Van Sieleghem en schoonzoon Jacques Masyn. Zij waren op dat moment al actief in het bedrijf.

Jos Van Sieleghem
Jos Van Sieleghem
Greta Van Sieleghem
Greta Van Sieleghem
Jacques Masyn
Jacques Masyn

Symo blijft groeien en op het industrieterrein Waggelwater worden nieuwe, ruimere werkplaatsen gebouwd die in 1979 betrokken worden.

1990 - 1998
Overname

Rond 1990 wordt het duidelijk dat bij de negen kleinkinderen van Theo geen belangstelling is om de zaak verder te zetten. Er wordt uitgekeken naar een overnemer. Op 11 april 1990 neemt Pierre Christiaens de NV Symo over.

Pierre Christiaens wordt de bedrijfsleider en maakt van Symo de specialist die het op vandaag is. Symo Paraols richt zich voornamelijk op horeca-uitbaters en aanverwanten zoals rusthuizen, sportuitbatingen, brouwerijen en andere.

Pierre zoekt als snel naar toegevoegde waarde voor zijn klanten en lanceert de term parasolcoach. Hiermee gaat het bedrijf samen nadenken met de horecauitbater hoe ze een terras zoveel mogelijk kunnen laten renderen door een optimale inrichting.

Later schrijft Pierre het boek “Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)” en zet de verdere export van Symo op de kaart.

man
ebook

Kies de juiste parasol
(en je terras loopt vol)

25 jaar ervaring van Pierre Christiaens gebundeld in 50 waardevolle parasoltips voor de horeca.

2022
Verjaardagsjaar

Dit jaar anno 2022 vieren we onze 90ste verjaardag en lanceren de eerste editie van Het Beste Terras van Vlaanderen.

90 jaar productontwikkeling

Het DNA van Symo is naast doorzetting en creativiteit voornamlijk geënt op productontwikkeling. We zetten graag enkele van onze hero’s in de kijker.

verhaal1

MacSymo Parasol

De MacSymo is een regelrechte reuzenparasol, met afmetingen tot 5 x 5 m vierkant of 5 x 4 m rechthoekig. Zo geef je schaduw of een waterdicht dak aan tot 25 stoelen met één en dezelfde parasol (1 stoel per m2). Vergroot de schaduwoppervlakte op je horecaterras: tot 25 m2 schaduw met 1 parasol (5 x 5 m MacSymo).

verhaal2

Frou Frou parasol

Frizzle, sizzle, “FROU FROU”… De grappigste parasol die je ooit gezien hebt. Het design is een antwoord op de kitscherige parasols op exotische stranden. Met je ogen dicht, onder deze unieke parasol op het strand, hoor je de Middellandse Zee ruisen in de franjes.

verhaal3

Geisha

Deze sublieme terrasparasol belichaamt de essentie van de mysterieuze Japanse geishatraditie, met haar ingetogen ontspannende sfeer. Voor de binnenkant van de parasol ontwierp Wanders gestileerde bloemmotieven. Op de top prijkt een metalen strik, het typische accessoire op de kimono van de geisha. Met deze professionele, prachtige parasol valt je horeca terras zeker in de kijker!