Stevige parasols, sterke blog

Klik op het onderwerp dat jou interesseert

26 keer meer (!) corona infecties thuis dan in horeca

Pierre Christiaens | Biografie
Ober met gezichtsmasker

14 maart 2020. Lock down in België: blijf in uw kot, de horeca gaat 12 weken op slot. 18 augustus 2020. Nederland rapporteert 26 keer meer besmettingen thuis dan in de horeca. Nu raadt premier Rutte het omgekeerde aan: ‘Thuis geen feestjes of borrels, ga dan liever naar een horecazaak’.14/03/2020: Horeca op slot, blijf in je kot.

18/08/2020: Thuisfeest nee, ga op caféDat is natuurlijk goed voor de horeca, zo krijg je meer volk in je zaak. Maar wat is er aan de hand ?


76.3 % van de Nederlandse Covid gevallen raken ‘thuis’ besmet. Thuis betekent in een privé woning en door huisgenoten, familie, kennissen, vrienden of een niet samenwonende partner. Slechts 2.9 % doet een infectie op in de horeca. Daar heb je dus 26 keer minder besmettingen dan in de privé sfeer.

Deze cijfers van 04/05/2020 tot 18/08/2020 vind je in het document ‘Epidemiologische situatie COVID-19 Nederland 18-08-2020’. Bron: RIVM.De Nederlandse premier Mark Rutte raadt dus thuis feesten af. ‘Ga dan liever naar een horeca zaak’. Hoe is de situatie bij ons in België ? Yves Stevens, van het Belgische Crisiscentrum: “De meeste besmettingen vinden nog altijd plaats in de huiselijke sfeer”.


Hoewel ik geen concrete Belgische cijfers kon vinden, betekent deze uitspraak dat de situatie in België is zoals in Nederland. Er is geen reden om aan te nemen dat het in andere landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen anders zou zijn.

Foto © LacheevDreamstime.com

Hoe komt dat?

  • In de horeca is er meer ruimte, vaste zitplaatsen, en kan je gemakkelijker de afstand van 1.5 meter respecteren dan thuis.
  • In je privé is dat moeilijker. Bij vrienden en familie kom je sneller dichbij, je bent meer geneigd een hand te geven, zelfs een zoen of een knuffel.
  • In de horeca kom je in een professioneel georganiseerde omgeving terecht. De uitbater regelt alles volgens het corona protocol. Thuis is dat niet zo.
  • De horeca neemt dus zijn verantwoordelijkheid. Daar zie je maar 2.9% van de infecties.

Besluit: mensen ontmoet je veiliger in de horeca dan thuis. Waarom roept de Belgische overheid ons dan niet op om in de horeca af te spreken?


Pierre Christiaens
Contacteer mij: christiaens @ symoparasols.com https://symoparasols.com