Stevige parasols, sterke blog

Klik op het onderwerp dat jou interesseert

Horeca parasols kopen: gratis tips voor stevige parasols die jaren meegaan

Pierre Christiaens | Biografie
Horecaparasols kopen - voorbeeld van de Grote Markt in Bergen

Delen: Verspreid de boodschap, niet het virus.

Wat lees je in dit blog artikel?

• Waarschuwing: er zijn 2 soorten parasols te koop
Zo kies je de enige, juiste parasol voor jouw zaak
• Zo kan je meer verdienen met je parasols
Waarom brengen parasols meer op dan andere investeringen in je terras ?
• Hoe bepaal je de juiste grootte ?
• Stormbestendig en windvast: vraag windgarantie op papier1. Ontdek de super parasol die jouw horeca terras vleugels geeft

Er zijn 2 soorten parasols:

 1. De verkeerde parasols: te klein, niet windvast, niet waterdicht. Die kosten alleen maar en brengen je niets op.
 2. De juiste parasols: betaalbaar, topkwaliteit, gaan jaren mee + een investering die opbrengt.

Het terras als visitekaartje voor je zaak (vooral de parasols)

Er zijn ook 2 soorten klanten: vaste klanten en toevallige passanten. Je parasols zijn het visitekaartje dat voorbijgangers lokt. Als de parasols uit staan is dat het eerste wat die mensen zien. Van heel ver.

Zo trek je nieuwe klanten aan. Een parasol die open staat betekent: deze zaak is open, je bent hier welkom.Meer volk op jouw terras

De juiste parasol voor jouw zaak straalt een aantrekkelijk klasse imago uit door onder meer

 • een mooie, opvallende kleur (liefst een andere kleur dan de buren, zodat je je onderscheidt)
 • grote parasols vallen van veel verder op dan kleine
 • goed onderhouden parasols vertellen de voorbijgangers dat jij ook zorg draagt voor je klanten, je keuken, het toilet enz…

Nu trek je meer klanten aan dan je buur. Zo verdien je extra dankzij je parasols. Hoeveel meer?
Doe hier de test:2. Klein, groter, grootst? Zo kies je de juiste afmeting voor je parasol.

Horeca uitbaters vragen mij elke dag: “Zeg Pierre, wat is de juiste afmeting voor mijn parasols?” Ik vergelijk dan graag met een paraplu waarmee je over straat loopt in een pletsende regenbui.


Kleine parasolletjes

Kleine plooiparapluutjes zijn een handigheid om mee te nemen. Maar ze beschermen niet goed tegen de regen. Omdat ze zo klein zijn, valt de regen er schuin onder en je wordt toch kleddernat.


De juiste horeca parasols kopen vermijd frustraties bij het personeel
De juiste horecaparasols kopen vermijdt frustraties bij het personeel

Elke kleine parasol staat wel op een voet én een mast. Hoe meer kleine parasolletjes, hoe meer masten en parasolvoeten in de weg staan. Die hinderen je klanten en de bediening.


Met grote parasols haal je meer uit je terras

Hoe groter je parasol, hoe beter je je gasten, je tafels en de bediening beschut tegen de zon en de regen. Een parasol van 5×5 meter geeft schaduw aan een zeer groot oppervlak van 25 vierkante meter. Een megaparasol van 7×7 meter geeft 49 m2 schaduw met maar 1 parasolvoet.

Grote parasols bieden meer mogelijkheden om je tafels en stoelen te herschikken voor grotere groepen of koppeltjes. Er bestaan parasols in veel verschillende afmetingen:


Ronde parasols
diameter in meter
Vierkante parasols
in meter
Rechthoekige parasols
in meter
Ø 1,70 2×2 2,5×2
Ø 1,85 2,5×2,5 3×2
Ø 1,90 3×3 3,5×2,5
Ø 2,40 3,5×3,5 3,5×3
Ø 2,45 4×4 4×2,5
Ø 2,50 4,5×4,5 4×3
Ø 2,95 5×5 4×3,5
Ø 3,00 5,5×5,5 4,5×4
Ø 3,50 6×6 5×3
Ø 4,00 6,5×6,5 5×3,5
Ø 4,50 7×7 5×4
Ø 5,00  dubbele parasol 5×4,5
Ø 5,60  2-delige parasol 6×3
Ø 6,00  vierdelige parasol 6×4
Ø 6,50   6×5
Ø 7,00   7×3,5
Ø 7,50   7×5
Ø 8,00   7×6

3. Hoeveel parasols? Ten minste 2!

Hou er rekening mee dat de ene klant in de zon wil zitten en de andere in de schaduw. Koop daarom minstens 2 parasols. Nu kan de ene open en de andere dicht. Zo hou je al je klanten tevreden.

Kies voldoende parasols: overdek je terras zo volledig mogelijk. Bij hevige zon wil iedereen in de schaduw. En als het regent wil iedereen onder het waterdichte doek. Elke stoel die niet onder een parasol staat blijft leeg. Zo verlies je klanten en dus winst.4. Vierkant of rond? Rond of rechthoekig? De beste vorm voor een horecaparasol.

Je wil dus je terras zoveel mogelijk overdekken. Vermijd ronde parasols. Ronde parasols sluiten niet goed op elkaar aan. Parasols met rechte zijkanten sluiten wel netjes op elkaar aan. Zo heb je minder open ruimte zonder schaduw.


Ronde of vierkante horeca parasols kopen

‘Vierkant is handiger’

‘Vierkante parasols zijn praktischer dan ronde. Een vierkante parasol overdekt ook de hoeken en je kan de parasols netjes tegen elkaar zetten om maximaal te beschermen tegen de regen of de zon.’

Driesterrenchef Gert De Mangeleer (Hertog Jan, Bistro Less, Bar Bulot).

Ronde parasols diagramma
Tussen ronde parasols is er veel open ruimte: daar komt geen schaduw en wel regen.
Vierkante parasols diagramma
Vierkante parasols sluiten wel goed op elkaar aan.

Weet je dat een vierkante parasol 27% meer schaduw geeft dan een ronde van dezelfde afmeting ? Een groot voordeel voor een horeca professioneel !


Vierkant parasol schaduw diagramma
De vierkante parasol geeft 27% meer schaduw dan de ronde.

Zo maak je een schets

Meet je terras op en maak een tekening. Dan ben je zeker dat je de juiste afmeting kiest voor je parasols. En het juiste aantal.

Tip: teken voor een volle stoel meer ruimte in, want volle stoelen nemen meer plaats in dan lege. Zorg dat elke parasol groot genoeg is om minstens één tafel met stoelen helemaal op schaduw te trakteren.5. Zelf doen? Of werk je met een gratis professionele parasolcoach ?

De meeste horeca-uitbaters worstelen met hun parasols. Ze proberen veel oplossingen maar slaan de bal vaak mis omdat ze geen expert zijn. Dat is een erg dure en omslachtige weg naar de juiste parasols voor je zaak. Het kan veel simpeler.

Contacteer een specialist in horecaparasols. Die komt gratis naar je terras kijken en geeft vrijblijvend advies. Hij maakt een zorgvuldige schets en tekent je parasols netjes in om je terras maximaal te overdekken. Maak gebruik van die aanbieding. Probeer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden.

Bovendien: met de juiste parasols heb jij meer tijd voor wat écht belangrijk is in jouw zaak: je klanten. Vraag nu gratis en zonder enige verplichting een afspraak met je parasolcoach.
Joachim Boudens over horeca parasols kopen

‘Goed advies rendeert’

‘Goed advies is belangrijk. Onze parasols zijn telescopisch. Daardoor moeten wij niet elke keer stoelen en tafels verzetten om de parasols te openen en te sluiten. Zelf hadden wij nooit aan deze slimme oplossing gedacht. Een expert denkt met je mee.’

Joachim Boudens (driesterren restaurant Hertog Jan, Bistro LESS en Bar Boulot).
6. Kies een slimme parasol: ga voor een telescopische oplossing.

Je herkent dit zeker en vast: je wil snel je parasols open doen en je gaat enthousiast aan de slag. Tot je merkt dat de balein van de parasol tegen de zijkant van je tafels en stoelen stoot. Nu moet je eerst nog alle tafels en stoelen opzij sleuren. Dan pas kan je je parasols open zetten.

En hetzelfde gedoe herhaalt zich wanneer je de parasols wil dicht doen. Wat een gesleur!

Hoe dat komt? Als je parasol dicht is, komen de baleinen lager dan de bovenkant van de tafels en de stoelen. Dat is al het geval bij een parasol vanaf meer dan 2.5 meter. Alleen bij heel kleine parasolletjes heb je daar geen last van.Tekening van een horeca parasol met telescopisch systeem die sluit boven de tafels en stoelen.

Vermijd dat je je tafels en stoelen moet wegzetten als je je parasols open en dicht doet. Kies een telescopisch systeem.7. Regen, storm en westenwind

Ook dit heb je al meegemaakt: plots steekt er een sterke wind op. Die blaast servetten van de tafels en wakkert aan tot een hevige windstoot. Twee parasols krijgen een ferme duw en eentje waait om.Bang zie je hoe de parasol op een tafel terechtkomt. Glazen vallen om, borden tuimelen op de schoot van de gasten. Die springen geschrokken recht.


Er komen meer stormen

Dit zegt het toonaangevende Amerikaanse Berkeley Lab:

 • Door de opwarming valt er nu al 5 tot 10% meer regen bij stormen dan vroeger
 • Dat kan nog 15 tot 35% toenemen
 • Windsnelheden zijn straks 18 tot 28 kilometer per uur hoger dan nu
 • Dat zou in extreme gevallen zelfs 50 kilometer per uur meer kunnen zijn
Krantenartikels over stromen en parasols


Of er nu meer stormen op ons af komen of niet, het ziet er alleszins naar uit dat die stormen zwaarder worden. En dus meer schade aanrichten. Bereid je daarop voor met een parasol die stormbestendig is.


Kies stevige parasols

Natuurlijk vertelt elke leverancier je dat zijn parasols sterk zijn. Tot je ze begint te gebruiken. Laat je niets wijsmaken.

 • Vraag je leverancier waarom zijn parasols sterker zijn dan andere parasols. De diameter van de mast en van de baleinen zijn heel belangrijk. Ook de wanddikte van de buizen speelt een rol.
 • Veel goedkope parasols hebben een mast in twee delen. Dat is een zwak punt. Daar breekt je parasol heel snel.
 • Ook het materiaal is belangrijk. De ene houtsoort buigt en barst bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan de andere. Er zijn veel verschillende kwaliteiten van aluminium.
 • Let op met een aanbieding zoals “horecaparasol te koop, tweedehands”. Een occasie is niet altijd een goede koop.
 • Kies een stormbestendige, stevige horeca parasolvoet. Liefst ingebouwd.
 • Zijn de parasols getest? Zijn daar bewijzen van?

Veranker je parasols in de grond

Luister naar een ervaren horeca man:Geert Van Hecke

‘In de grond’

‘Wij lieten onze parasolvoeten wegwerken in de grond. Dat is een bewuste keuze want zo staan de parasols stevig verankerd en moeten we ze niet meer verzetten. De voeten staan ook nooit in de weg. Ik zou het onmiddellijk opnieuw doen.’

Driesterrenchef Geert Van Hecke (De Karmeliet, Zet’Joe De Refter)


Heb je soms last van hevige wind op je terras? Betonneer je parasolvoet in de grond.


Vraag een windgarantie – op papier

Veel leveranciers durven geen cijfers noemen. Als professioneel heb je daar wel recht op als je een parasol gaat kopen. Een goede toeleverancier zet op papier hoeveel wind elke parasol verdraagt.

 • Vraag een schriftelijke windgarantie.
 • Laat je parasols nooit onbewaakt open staan. Je weet nooit welk weer het straks wordt.
 • Handel als een goede huisvader: neem geen risico. Sluit altijd je parasols bij hevige wind. Je klanten zitten dan toch niet meer op je terras.
 • Een parasol is stormbestendig vanaf windkracht 6 of 7 beaufort.
 • Pas op met zweefparasols. Alleen een stabiele, professionele zweefparasol is stormbestendig.

Volg het weerbericht

Hoe weet je wanneer er felle wind op komst is?

 • De simpelste manier is het weerbericht volgen. Maar zijn de voorspellingen wel altijd juist? Sluit bij twijfel je parasols.
 • Installeer op je smartphone de gratis app KMI (als je zaak in België ligt) of AlertsPro (deze app werkt bijna wereldwijd en is betalend). Daarmee krijg je een waarschuwing voor wind.
 • Pas op met weersvoorspellingen. Die geven de gemiddelde windkracht. Maar het zijn de hevigste windstoten die je parasol omver blazen.


Schade? Spreek met je verzekeringsmakelaar!

Nu krijg je een geheime maar handige tip. Heb je toch stormschade? Meestal is ook de schade aan je parasols gedekt. Vraag het maar aan je verzekeringsmakelaar. Met deze goede raad hebben wij al veel klanten aan nieuwe parasols geholpen.

Wil je nog meer weten over hoe je je parasol staande houdt in de wind? Klik nu hier voor een handige checklist:8. Stevige horecaparasols: zijn die wel betaalbaar ?

Teveel mensen ontdekken de geheimen van de juiste parasol met vallen en opstaan. Ze betalen veel leergeld. Als je alle prijzen optelt, betalen ze veel meer dan als ze direct het goede materiaal kopen.

Of het nu gaat over een hotel, een restaurant of een cafe: dit zijn de meest voorkomende fouten en problemen:

 • Verschillende types parasols gekocht en weer vervangen (vaak aan dure nieuwprijzen)
 • Verlies aan omzet door de verkeerde parasols:
  • Doorregenen
  • Te weinig schaduw
  • Windschade, niet stormbestendig.
 • Verlies aan werkuren: als je bezig bent met je parasols, ben je niet bezig met de klanten in je café of restaurant.

Ben je op zoek naar goeie, mooie en betaalbare parasols voor op het terras? Hoe kan je die onnodige kostprijs vermijden?


Reken eens uit hoeveel je parasols opbrengen

Stel: je terras staat 30 weken uit, van half maart tot eind oktober. Volgens de Misset Horeca Terras Check brengt een terras 300 euro op per week en per stoel. Als je zaak zes dagen per week open is, betekent dat 50 euro opbrengst per stoel en per dag.Als je maar een paar terrastips uit dit artikel opvolgt, kun je die opbrengst sterk opdrijven:

 • Weerkundigen van het KMI berekenden dat er van maart tot oktober op 53% van de dagen regen valt. Met waterdichte parasols die je beschermen tegen de regen kun je dus tot 53% vaker klanten ontvangen op je terras.
 • Vierkante parasols overdekken 27% meer oppervlakte dan ronde. Met vierkante parasols bescherm je dus tot 27% meer klanten op je terras.
 • Alleen al de combinatie van deze twee tips laat je terras in theorie tot 80% beter renderen.

De juiste horeca parasols kopen voor een hoger rendement op je terras

Maar laat ons niet overdrijven: stel dat je dankzij de juiste parasols gewoon 1 euro meer verdient per dag en per stoel. Dat is maar 2% meer dan de 50 euro die een terrasstoel gemiddeld opbrengt.

Als je 30 stoelen op je terras hebt, betekent dat 30 euro per dag. Als je zes dagen per week open bent, wordt dat 180 euro per week. Dus op een seizoen van dertig weken spreek je over 5.400 euro. Als je parasols vier jaar meegaan, kom je in totaal uit op 21.600 euro.

 • Voor een terras van 30 stoelen verkoop je 21.600 euro meer
 • Heb je 40 stoelen, dan loopt dat op tot 28.800 euro.
 • En voor 50 stoelen wordt dat 36.000 euro.


36.000 euro als je de opbrengst verhoogt met maar 1 euro per stoel en per dag. Een mooie winst waarvoor je alleen maar de juiste parasols moet kopen. En met die extra opbrengst kan je mooie, kwaliteitsvolle topdingen betalen. En dan heb je nog maar twee van mijn parasol tips toegepast.


Horeca parasols kopen met behulp van sponsoring door leveranciers

Laat je parasols sponsoren door je leveranciers

Op jouw terras komen veel gasten eten en drinken. Dat is geld waard voor je leveranciers. Sommige zullen met plezier mee betalen als ze reclame op je parasoldoek mogen bedrukken.

 • Vraag je grootste leveranciers of ze je willen steunen
 • Laat ze in ruil hun merk logo opdrukken
 • Mag er geen reclame op de zonneschermen in je stad? Druk de logo’s en de slogans op de binnenkant.
 • Onder meer deze merken maken dikwijls reclame op parasols: Jupiler, Hertog Jan, Duvel, Heineken, Brugse Zot, Omer, Mort Subite …


Ook de regering betaalt mee

Behalve je leveranciers helpt ook de regering je parasols te financieren. De regering? Jazeker. Je investering levert namelijk een belastingvoordeel op tijdens alle jaren van de hele afschrijvingsperiode. Je boekhouder zal deze oplossing zeker aan prijzen.


Investeer niet alles vooraf maar naarmate je parasols opbrengen

De meeste horeca-uitbaters kopen hun parasols zelf aan. Maar heb je al aan leasing gedacht? Zo moet je je parasols maar betalen naarmate ze je terras beter laten renderen. Als je de betaling van je parasols over meerdere jaren spreidt, moet je niet kiezen voor de goedkoopste. Dat laat je toe onverslijtbaar en duurzaam materiaal te gebruiken. Van een zonnige investering gesproken.


Dit zegt de gespecialiseerde website Businessbox over leasing:


Je kan nieuw materiaal gebruiken zonder hier een grote investering voor te moeten doen. Koop je, dan ben je meteen duizenden euro’s kwijt. Lease je hetzelfde materiaal, dan betaal je per maand en hoef je geen grote investering te doen.

BusinessboxDenk van in het begin aan professionele kwaliteit

Anders kom je in de verleiding om goedkope aanbieding parasolletjes te kopen. Die zijn gemaakt voor privégebruik bij consumenten thuis. Een professionele horecazaak heeft veel steviger materiaal nodig. Dat veel jaren meegaat. Je serveert in je restaurant toch ook geen koffie uit een koffiezet voor thuis?


Kies voor de terras investering die het meest verkoop opbrengt: parasols

Veel horecazaken investeren meer in terrasmeubelen dan in parasols. Dat is begrijpelijk, want een mooie tafel en een degelijke stoel zijn belangrijk. Maar het zijn de parasols die je terras meer laten opbrengen.

Of zullen je tafels ervoor zorgen dat je klanten ook in de felle zon op je terras kunnen genieten? Zullen je stoelen je klanten droog houden als het regent? Neen. Het zijn je parasols die zorgen voor extra omzet op je terras.

Het maakt niet uit welke horeca zaak je hebt: dit geldt voor een hotel, een restaurant, een brasserie, een café, een frituur, een guest house of een resort.

Creatieve manieren om je parasol te financieren in een handige checklist?
Besluit: Een stevige, stormvaste horecaparasol kopen is heel betaalbaar

Zeker als je investeert in de juiste professionele parasol voor jouw hotel, brasserie of restaurant. Een investering in goed materiaal brengt geld op. Het is geen verloren kost.

Maak gebruik van alle ervaring en informatie die ik hier voor jou heb verzameld. Gratis en voor niets. Ik ben ervan overtuigd dat je met dit artikel de juiste kennis hebt om dé goede parasol te kiezen.


Spreek van in het begin met een ervaren parasol expert

Steek je liever je kostbare tijd in je zaak en je klanten? Neem gerust contact op met een leverancier die zich specialiseert in degelijke horecaparasols. Die komt gratis naar je zaak en geeft als super service vrijblijvend advies.

Ga voor een bedrijf dat focust op parasols voor horeca. Er zijn namelijk bedrijven die van alles aanbieden en dus nergens écht specialist in zijn. Denk aan Sligro, Overstock, Makro, Van Hoof, Metro, Sepia … Als je duizenden verschillende producten verkoopt, kan je dan alles weten over sterke horecaparasols? Ben je niet beter af met een bedrijf dat ervoor kiest alleen parasols aan te bieden en daar dus alles over weet? En dat dus ook je parasols kan herstellen?


Wil je graag nog meer weten? Dat kan.

Al meer dan 25 jaar verzamel ik gespecialiseerde kennis over parasols voor horeca zaken. Hoe haal je meer uit je terras? Waarom zorgt de juiste parasol ervoor dat je terras meer opbrengt? En hoe kies je dan die juiste parasol kwaliteit?

In mijn boek laat ik je meeprofiteren van mijn jarenlange ervaring.

Zoek je parasols te koop? Vraag hier gratis het boek ‘Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)’:


Boek 50 tips

“Kies de juiste parasol (en je terras loopt vol)”

25 jaar ervaring van Pierre Christiaens gebundeld in 50 waardevolle parasoltips voor de horeca.Delen: Verspreid de boodschap, niet het virus.

Pierre Christiaens
Contacteer mij: christiaens @ symoparasols.com https://symoparasols.com

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.