Stevige parasols, sterke blog 
Klik op het onderwerp dat jou interesseert
Laten we wat slimmer zijn, de volgende keer
Corona lijkt over zijn hoogtepunt. Het gewone leven lonkt. Als alles goed loopt, kunnen we straks ons mondmasker misschien zelfs aan de haak hangen. Hét moment om eens te bekijken wat de gunstige en minder gunstige effecten waren van de vele maatregelen die we met z’n alleen probeerden te respecteren. Tijd voor een terugblik!
Hebben de maatregelen effectief gezorgd voor een lagere dodentol? Wat was het effect van de volledige sluitingen, de beperkingen in capaciteit, de aangepaste sluitingsuren? Het is een vraag die we ons al langer stelden. Een grootschalige analyse van twee Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Yale gaf ons een gefundeerd antwoord.
Beperkingen heilzamer dan sluitingen?
Net als in België waren ook in de V.S. de horeca, de fitness-centra en de contactberoepen bij de sectoren die het langst aan strikte maatregelen onderworpen werden. De onderzoekers wilden nagaan wat het verschil was tussen een volledige sluiting en capaciteitsbeperking in die sectoren… Ze legden de cijfers van de maanden maart tot en met december 2020 naast elkaar en vergeleken daarbij Amerikaanse staten die geen gelijke maatregelen hadden getroffen.
Wat bleek? Voor contactberoepen gaven de cijfers aan dat noch de sluiting noch de restricties voor een noemenswaardige verbetering zorgden. In fitness-centra resulteerde de sluiting wel degelijk in een lagere dodentol… In de horeca daarentegen tekende zich een heel ander beeld af. Daar bleek de volledige sluiting te zorgen voor een terugval van 32% in de overlijdens en bleek dat de beperkingen in capaciteit in restaurants en het beperken van cafés tot buitenterrassen maar liefst tot een terugval van 41% had geleid.
Voorzichtigheid geboden
De maatregelen in de V.S. voor de horeca bleken dus niet het beoogde effect gehad te hebben. De dodentol was niet het allerlaagst door de sluiting, wel door de beperkende maatregelen. Met andere woorden, fout gegokt. Goed doordachte restricties hadden kunnen zorgen voor een zwaardere terugval in de overlijdens… Reken daar de niet te overziene economische schade bij en je weet wat de betere keuze was geweest.
Ook hier in België hadden we het anders kunnen aanpakken. Met zeggen wat we hadden moeten doen, winnen we vandaag natuurlijk niets. Maar dit onderzoek kan ons netto winst opleveren in de toekomst… Als we deze cijfers meenemen in het beleid de komende maanden. Misschien komt er nog een staartje aan deze pandemie. Misschien komt er in de toekomst nog een andere pandemie. Laten we in beide gevallen een beetje slimmer zijn en het Amerikaanse onderzoek indachtig twee keer nadenken eer we de horeca sluiten. Met restricties krijgen we zo mogelijk nog een lagere dodentol én glijdt onze sector niet helemaal onderuit. Als mens en als ondernemer pleiten wij voor die keuze.