Stevige parasols, sterke blog

Klik op het onderwerp dat jou interesseert

Hoe slimme hotels meer omzet boeken door in te spelen op coworking

Pierre Christiaens | Biografie
Coworking in een hotel

Is het nieuwe werken voor hotels wat take-away betekent voor restaurants?

Nooit eerder kreeg de horeca het zo zwaar te verduren. Geen enkel managementboek biedt hiervoor oplossingen. Maar als ondernemers kunnen we niet stilzitten. We moeten vooruit.

Als parasolcoach kom ik op zeer uiteenlopende plaatsen en zie ik hoe hoteluitbaters mogelijkheden zien en creëren. Ze halen extra omzet waar anderen geen weg vooruit zien. Ik wil je graag enkele inzichten en handvatten aanreiken om in te zetten op coworking. Want voor wie wacht komt alles steeds te laat.

Wat leer je in dit artikel?

  • In deze blog kijken we eerst naar coworking als businessmodel.
  • Tijdens de COVID-19 crisis werken veel mensen van thuis uit, maar ze ontdekken dat dit niet altijd de ideale uitvalsbasis is. Een coworking space biedt dan een aantrekkelijk antwoord op veel uitdagingen van thuiswerken.
  • We bespreken daarna waarom hotels ideale coworking spaces zijn door hun infrastructuur, ligging en ervaring.
  • Dan sommen we op hoe je je hotel makkelijk en efficiënt aanpast om flexwerkers te ontvangen.
  • Tot slot kijken we naar enkele succesvolle voorbeelden van slimme hotels die meer omzet boeken door in te spelen op coworking.

Coworking als businessmodel

Het toerisme is quasi stilgevallen. Het zakentoerisme ziet nog meer af. Covid-19 zorgt voor harde ingrepen en hygiënische regels (gesloten grenzen, reisbeperkingen, verplicht thuiswerk). Intussen ontdekken bedrijven dat videovergaderen en de goeie oude telefoon prima methodes zijn om zaken te doen. Zal het zakentoerisme ooit volledig herstellen?

Verloren tijd nuttig gebruiken

Zelf werk ik regelmatig op hotel (ook al voordat Covid toesloeg). Ik reis vaak voor afspraken met een agent of met klanten. ’s Morgens heb je dan wel eens enkele uren zonder afspraak. Als ik een goed bureau en een degelijke stoel op mijn kamer heb, bestel ik een kan koffie om enkele uren te werken. Lukt het niet op mijn kamer, dan vind ik meestal wel een goeie plek in de lobby of het salon.

Tegenwoordig zie je vaak uitnodigende werkplekken in de foyer van een hotel. Omdat ik altijd mijn laptop en papieren mee heb om te werken (als het kan of moet), maak ik ook daar graag gebruik van.

Thuiswerk is soms moeilijk

Want geef toe: (verplicht) thuiswerk is niet altijd evident. Maar waarschijnlijk wel een blijver. Kantoren sluiten of beperken het aantal aanwezigen. Mensen houden ervan om eens van thuis uit te werken, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Kinderen vragen onze aandacht en hebben hulp nodig, huisdieren verstoren meetings, er moet gekookt worden voor het hele gezin en daarna wacht de afwas en de schoonmaak. En dat alles tegelijkertijd en de hele tijd.

Voor- en nadelen van thuiswerken

De voordelen van telewerken en thuiswerken maken er waarschijnlijk een blijver van:

  • Geen frustrerende files.
  • Minder tijdverlies door woon-werk verkeer.
  • Bedrijven hebben minder kantoorruimte nodig.
  • Minder gestoord worden (toch als je een geschikte ruimte hebt).

Maar er zijn ook nadelen verbonden aan thuiswerken:

  • Onderscheid privé en werk valt weg.
  • Veel woningen zijn niet geschikt: werken op de keukentafel is niet ideaal.
  • Minder structuur in je leven.

Als we de nadelen kunnen opheffen, dan zijn er veel mogelijkheden.
Hotels kunnen hierin volgens mij perfect een gat in de markt vullen. Door hun locatie, infrastructuur en ervaring in hospitality zijn ze een ideale plaats voor telewerken.

Mix van generaties en organisaties

Vooral jongere generaties gebruiken coworking spaces omdat ze de grote flexibiliteit waarderen. Coworking geeft hen een vlotte ervaring waarin ze gelijkgezinde mensen kunnen vinden. In een flexibel kader vinden ze een goede combinatie van werk, sociaal contact en netwerken.

The Student Hotel

Gemeenschappelijk doel

Samenwerkingshubs ademen ook de sfeer van een gemeenschap, van samen werken en leren. Door het slim en meervoudig gebruiken van gebouwen scoort coworking ook goed op ecologische impact en sustainability, zaken die voor de jongere generaties erg belangrijk zijn.

De flexwerkers die kiezen voor coworking werken voor erg uiteenlopende bedrijven en projecten. Daardoor is er weinig directe concurrentie of politiek gedoe die hun werk beïnvloeden. Ze kunnen dus kunnen gewoon zichzelf zijn, wat positief is voor het eindresultaat.

Samenwerken en kruisbestuiving

Door de verzameling van verschillende talenten in een coworking omgeving en de ongedwongen sfeer van samenwerking is er veel meer uitwisseling en onderlinge hulp. Individuen en projecten zorgen voor een kruisbestuiving die vaak moeilijk lukt met klassiek netwerken.

Een ander groot voordeel is het gevoel van controle.

  • De werkruimtes zijn vaak 24/7 open.
  • Daardoor kunnen gebruikers zelf beslissen of ze laat doorwerken om een deadline te halen of overdag een pauze nemen om te gaan wandelen, zwemmen of sporten (in de spa van het hotel!).
  • Er is ook de handige keuze tussen een stille ruimte om je te concentreren
  • of toch een interactieve plek vol samenwerking en inspiratie.

Op die manier krijgen gebruikers van de werkruimtes ook meer vat op het work-life evenwicht, nog een punt dat belangrijk is voor de opkomende generatie medewerkers die hiervoor volop zoekt naar betere oplossingen.

Hotels als ideale coworking hub

Restaurants die moeten sluiten, richten zich op afhaalmaaltijden. Kunnen hotels thuiswerkers helpen door hen een goede werkruimte aan te bieden? Zo kunnen ze wat extra inkomsten genereren om deze moeilijke periode door te komen. Wordt dit ook een bron van inkomsten voor de toekomst?

Grote vraag naar flexibele werkomgevingen

De vraag naar flexibele kantoorruimte steeg het laatste decennium jaarlijks met +21% en toont geen tekenen van vertraging. Met zoveel mensen die op zoek zijn naar degelijke flexibele werkplekken, openen zich enorme economische kansen.

Deze rondreizende werknemers werken nu al in koffiezaken, restaurants of bestaande coworking plaatsen. Hotels kunnen perfect aansluiten bij de trend en hun ruimtes aanbieden als kwalitatieve plaatsen voor zowel lokale bedrijven als zakenreizigers.

Gebruik onbenutte ruimte

Waarom? Hotels hebben veel ruimte. Zowel kamers, lobby’s als vergaderzalen. Veel van die ruimtes kunnen nog beter benut worden. Nu staan ze een groot deel van de tijd leeg. Veel kamers worden overdag niet gebruikt en ook de lobby draait maar volop als de avond valt. Vaak kunnen ze relatief eenvoudig worden omgevormd tot flexibele werkomgevingen.

Wifi, stroom en plaats

Flexwerkers zijn vooral op zoek naar

  • wifi,
  • de mogelijkheid om hun apparaten op te laden
  • een plek om wat werk gedaan te krijgen
  • koffie of lunch zijn mooi meegenomen, maar vaak niet eens nodig
  • dus met een minimale personeelsbezetting kan al veel bereikt worden.

Voor wie al maanden thuis werkt brengt een samenwerkplek nog meer voordelen. Je kan niet enkel geconcentreerd werken zonder afleiding van je huisgenoten. Coworking brengt een vorm van structuur en discipline die je motiveert. Je ziet andere mensen werken en pauzeren en wordt meegenomen in het ritme. Denk aan studenten die samen in de bibliotheek gaan werken. Together alone op het werk als het ware. Zo zorgen deze uitvalsbasissen een ideale combinatie van vrijheid en structuur.

Hotels bieden infrastructuur, knowhow en bereikbaarheid

Als je kijkt naar een hotel, dan valt het op dat ze erg goed geplaatst zijn om telewerkers te ontvangen op een flexibele manier.

Infrastructuur

Hotels hebben over het algemeen veel ruimte beschikbaar. Denk aan

  • een ruime lobby en onthaal
  • restaurant en koffieruimte
  • vergaderzalen en expositieruimtes
  • spa en recreatie
  • daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de kamers zelf

Denk na hoe je je klanten mogelijkheden kan geven om met elkaar te connecteren. Kan je je ruimte zo inrichten dat klanten zowel een rustig plekje kunnen vinden als elkaar vinden voor samenwerking? Hoe kan je de stroom van mensen op een optimale manier ondersteunen voor deze vormen van werken? Denk ook na hoe de diensten waar je marge mee haalt ook kunnen profiteren van deze activiteit.

Coworking in de lobby

Al deze plaatsen kunnen met wat slimme ingrepen worden aangepast om op te brengen tijdens een pandemie met lockdown regels. Een deel van de gemeenschappelijke ruimtes kan worden ingericht als coworking omgeving. Versterk de wifi en zet aparte tafels met een goede stoel, een stopcontact en zo mogelijk hygiënische en/of akoestische afscherming. De koffieautomaat van het ontbijtbuffet en een waterkoeler zorgen voor cafeïne en verfrissing.


Kamers laten renderen

En waarom niet meteen ook leegstaande kamers verhuren voor wie stilte of privacy zoekt? Met wat kleine logistieke aanpassingen kunnen een aantal kamers na de check-out klaargezet worden voor telewerkers. De ruimte is beschikbaar en al voorzien van tafel, stoel en wifi.

  • Verhuur kamers voor een dagdeel of een volledige werkdag.
  • Werk een abonnementsformule uit voor mensen die enkele dagen per week in alle rust ongestoord willen werken.
  • Bied koffieservice aan (al dan niet inbegrepen in de dagprijs).
  • Stel een voordelige en gezonde lunchformule voor in het restaurant.

Zo creëer je een win-win situatie: klanten verliezen geen tijd met de zoektocht naar een maaltijd en de bezettingsgraad van je restaurant gaat omhoog met de nieuwe bezoekers.

Sheraton, Work-Bedroom

De inkomsten voor hotels gaan ook verder dan enkel die van kamerverhuur.

  • Lok mensen die in je lobby of in een kamer werken, naar je bar of restaurant.
  • Ook (extra) shops in de lobby genereren in deze one-stop-shop formule meer omzet.
  • Bied ook extra diensten aan die toch al georganiseerd zijn in je hotel. Denk aan: wassen en strijken van kleren, roomservice, postservice, printen, leveren van pakketjes, …

Het terras voor gezellig overleg

Veel hotels hebben een prachtig terras waar klanten buiten kunnen eten, iets drinken en elkaar ontmoeten. Ook hier kan je prima werkplekken en overlegruimtes inrichten. Zeker in tijden van social distancing is het terras een ideale plaats voor overleg. Geen andere ruimte in je hotel is zo goed verlucht!

Lijkt een terras tijdens koude seizoenen wat minder aantrekkelijk? Dat hoeft helemaal niet. Winterterrassen zijn populairder dan ooit. Ze zorgen voor extra sfeer tijdens donkere dagen en met enkele eenvoudige ingrepen zitten je klanten er knusjes en warm.

Plaats kwalitatieve parasols op het terras. Deze houden door hun waterdichte stof niet alleen je klanten droog, ze zijn de basis voor elk winterterras. In een stevige en goed verankerde parasol hang je op een veilige manier verwarming die je gasten heerlijk warm houdt.

Ingebouwde verlichting zorgt voor extra sfeer en gezelligheid. En waarom niet meteen ook zachte kussens en gezellige fleecedekens voorzien om je terras helemaal om te toveren tot de trekpleister van je hotel. Riep iemand daar om een glühwein en een warme chocomelk?

Om Corona geen kans te geven kan je het terras ook voorzien van Corona Safe Sails. Zo verlies je minder ruimte en kunnen je gasten toch veilig genieten.

Wil je meer omzet in de winter? Lees dan zeker ook onze tips om te scoren met een winterterras.

Knowhow

Als hotel heb je een enorm voordeel op de coworking spaces die als paddenstoelen uit de grond schieten:

  • je bent gepokt en gemazeld in hospitality
  • ontvangen en verwennen van klanten zit in je DNA
  • de bestaande software voor registratie en afrekening kan gebruikt worden
  • de bestaande voorzieningen als catering, conciërgediensten en sanitair kunnen optimaal worden ingezet.

Tijdens de toerisme-luwe periode van Covid is er zeker ruimte voor deze extra activiteiten. Maar ook zonder een pandemie kan de dalperiode van een hotel (tussen 09:00 en 17:00) worden ingezet om extra inkomsten te genereren.

De maatschappij verandert en wie mee kan veranderen plukt daar de vruchten van.

Bereikbaarheid

Nog een groot voordeel van hotels is hun bereikbaarheid. Veel hotels liggen dicht bij goed bereikbare plaatsen. Ze sluiten aan op openbaar vervoer of je rijdt er vlot binnen vanaf de snelweg. Ook parkeermogelijkheden zijn vaak al goed voorzien.

Maar ook hotels die wat verder van het stadgewoel liggen kunnen hun beste beentje voorzetten. Ondernemers vinden er rust en een andere omgeving om zich te focussen om strategisch werk, vaak voor meerdere dagen.

Een vriend van mij is bedrijfsleider van een snel groeiend technologiebedrijf en boekt af en toe ruimte in een hotel om enkele dagen geconcentreerd te werken. Even tijd om los van de dagelijkse beslommeringen ongestoord na te denken en door te werken.

Een leuk voorbeeld is Auberge de la Maison in Courmayeur, waar een kleine chalet in de tuin is ingericht als werkruimte voor gasten. https://www.aubergemaison.it/en/meeting-space/


Afhankelijk van het type hotel kan je een werkverblijf van verschillende duur in de kijker plaatsen. Enkele voorbeelden:

  • Een actieve dag in een city hotel.
  • Een week geconcentreerd werken in afzondering in een rustig gelegen hotel.
  • Mogelijkheid om ruimte te huren per dag of in een abonnementsformule.

Werkplekken aanbieden zal na de corona crisis niet de hoofdbezigheid worden voor de meeste hotels. Maar het kan zeker een interessante bijkomende bron van inkomsten zijn. En een relevante meerwaarde voor hotelgasten. Dit aanbod kan zich richten tot hotelgasten maar ook tot mensen uit de nabije omgeving die niet komen logeren, maar enkel overdag komen werken. Internationale voorbeelden geven aan dat de positieve impact op de cijfers zeker de moeite loont.


Dayuse is een platform met app. Je vindt er hotels waar je een kamer voor een dag of enkele uren kan huren. Ondanks de wereldwijde crisis doet Dayuse het bijzonder goed.

“De kamerverhuur groeit met dubbele cijfers, ondanks het stilvallen van het toerisme. Dat is te danken aan telewerkers. Zo wonnen we 40% nieuwe klanten in het segment van ‘meer comfortabele werkplekken’”.
David Lebée – CEO Dayuse.

Hoe pak je het aan?


Wat is er nodig?

  • Uitstekende wifi
  • Hygiënische omgeving
  • Informaticaveiligheid
  • Voldoende stopcontacten
  • Goede meubelen (stoel, tafel, bureau)
  • Rustige omgeving (denk ook aan de akoestiek)
  • Ontmoetingsplek (met respect voor de Covid-regels)
  • Gebruik je terras als goed verluchte ontmoetingsruimte
  • Logistieke planning (reservaties, facturatie, communicatie)
  • Kan je 24/7 toegang regelen voor keuzevrijheid van werktijden?
  • Abonnement of all-in formule.

Extra aanbod

  • Gebruik van fitness voorzieningen en spa
  • Gebruik van zwembad en andere accommodatie
  • Salons gebruiken als ontvangstruimte voor klanten of bezoekers
  • Koffieautomaat of buffet met kleine gezonde hapjes en fruit
  • Room service
  • Kan je samenwerking stimuleren om zo meerwaarde te brengen voor je gasten?
  • Wassen en strijken van kleren.
  • Postservice en laten leveren van pakketjes.
  • Denk na hoe je kan inspelen op lokale netwerken.

Sleutel aan je businessmodel

Je hoeft niet noodzakelijk als hotel enkel extra ruimtes te verhuren. Het gaat niet alleen om gaatjes opvullen. Durf breder te denken en je bestaande business model om te bouwen tot iets nieuws.

Zo doen mengvormen tussen hospitality en werken het goed. Een mooi voorbeeld daarvan is “The Student Hotel” in Amsterdam. Een aanstekelijke mix van studentenkoten, hotelkamers, coworking, vergaderruimtes en events. Je kan er koten huren voor een maand of een jaar en de ouders overnachten bij bezoek aan hun student in het hotel. Je vindt er ook coworking ruimtes en vergaderzalen naast ontspanning en sport. Om hun klanten nog beter in de watten te leggen, voorzien ze ook een postdienst, wasdienst, een gym, fietsverhuur en nog veel meer.

Misschien kan je samenwerken met een coworking hub in je omgeving? Begin met ideeën uit te wisselen of maak gebruik van elkaars ruimte, expertise en netwerk om klanten 24/7 de beste oplossing aan te bieden.

Gedeelde werkruimtes in hotels trekken niet alleen een jonger publiek aan, ze zorgen ook voor een connectie met lokale gemeenschappen op een manier die niet echt lukte bij ondernemingscentra. Overleg dus zeker met de lokale overheden en andere spelers in de buurt om te zien of deze ondersteuning van het lokale weefsel ook voor hen waarde biedt zodat ze er in meestappen.

Voorbeelden van coworking in bestaande hotels

Hobo in Stockholm

Hobo stelt zichzelf voor als “meeting point, werkplaats, kantoor of plaats om te hangen”. Ze bieden 201 kamers met handige gadgets die je kan gebruiken tijdens je verblijf. In de lobby zijn er tentoonstellingen en in het restaurant heerst een vrolijke drukte. https://hobo.se/about/

Hotel Schani in Wenen

Hotel Schani lijkt op een koffiehuis gecombineerd met moderne werkplekken. Je vindt er coworking in de lobby, (gratis voor hotelgasten, voor omwonenden bieden ze pasjes voor 10 of 30 dagen aan €9 & €50) of een bureau voor €190 per maand. Hotel Schani werkt aan een community en moedigt iedereen aan om ook meteen te registreren voor de hotelnieuwsbrief).

De PR- en marketingdirecteur van het hotel, Anita Komarek, vertelt dat er sinds de introductie van de coworkingruimte drie jaar geleden, een groot positief effect is op het hotel. “Onze lobby is nu nooit meer leeg en wordt steeds populairder bij de gasten en de lokale bevolking. Onze gasten houden van de technologie die we aanbieden en houden van de sfeer bij aankomst in het hotel – naar onze mening is coworking het antwoord op de nieuwe arbeidseisen”. https://www.hotelschani.com/wien/

Hotel Tryp in Dubai

In Hotel Tryp in Dubai vind je de NEST coworking ruimte. Hotelgasten en niet-gasten kunnen kiezen voor een uur-, dag-, of maandpas, om in de creatieve ruimte bij te praten over het werk met gelijkgestemde personen. In NEST zijn er banken, tafels, bureaus en veel verschillende ruimtes om te werken. Niet-hotelgasten kunnen ook toegang krijgen tot hotelfaciliteiten: van het zwembad tot de fitnessruimte. Met kortingsbonnen voor het restaurant van het hotel worden de niet-gasten gestimuleerd om in het gebouw te blijven.
Het hotel haalde opmerkelijk hogere inkomsten door het stimuleren van een interactieve gemeenschap rond ondernemers, freelancers en bedrijven. In minder dan zes maanden is het uitgegroeid tot dé plek voor lokale ondernemers en internationale zakenreizigers. Daarnaast heeft het publiek van NEST aanzienlijke inkomsten gegenereerd voor de restaurants, bars en kamers van TRYP Dubai. De investeringen in marketing en naamsbekendheid brengen meer op door de activiteiten van NEST in het hotel. https://www.trypwyndhamdubai.com/nest/

ZOKU in Amsterdam en Kopenhagen

ZOKU speelt in op mensen die thuis gek worden. Je kan er terecht voor een dag, maand of zelfs een jaar in verschillende formules (zoals coworking day pass of private workloft). (€60 per dag, inclusief lunch) Dagelijks is er een half uur gratis koffie break met community meetup. https://livezoku.com/work/

Sheraton Workspace

Sheraton (onder de vleugels van Marriott) verbouwt 400 van hun lobby’s om ze meer aan te passen aan flexibel werken. Denk aan “productiviteitstafels’ met USB-poorten, kasten die je kan huren en veel stopcontacten. (Workspace@Sheraton)

Moxy

Moxy Hotels (ook deel van de groep Mariott) zijn overdag comfortabele coworking spaces voor de onafhankelijke werker of zakenreiziger. ’s Avonds transformeren ze in een ontmoetingsplek voor leden. Moxy Hotels

The Student Hotel

Deze mengvorm tussen studentenkamers, coworking en hotel zorgt voor een verfrissende mix. Je vindt er naast de werkruimtes en vergaderzalen, ontspanning en sport, ook een postdienst, wasdienst, een gym, fietsverhuur en nog veel meer.

Auberge de la Maison in Courmayeur

In Auberge de la Maison is in de tuin een kleine chalet ingericht als werkruimte voor gasten. Heerlijk rustig en afgesloten in de bergen kan je er geconcentreerd werken en plannen. https://www.aubergemaison.it/en/meeting-space/

Pierre Christiaens
Contacteer mij: christiaens @ symoparasols.com https://symoparasols.com